Utrotad hackspett har kommit tillbaka!

Plötsligt en januaridag satt den där i Luleå stadspark: Vitryggig hackspett!

Vitryggig hackspett. Isig.

Den var en flera meter hög isskulptur. På dess rygg kan man åka iskana. Skulpturen är mycket vackert utformad med den vitryggiga hackspettens kännetecken.

Men även i det fria har vitryggen kommit tillbaka till Luletrakten och till och med lyckats häcka och få ut ungar, efter att ha varit regionalt utrotad i Norrbotten. Artdatabankens rödlista redovisade år 2000 och år 2010 vitryggig hackspett som utdöd i Norrbotten, tidigare bofast. En globalt utdöd art kan självfallet aldrig komma tillbaka. Därför gäller det att behålla arter och deras livsmiljöer innan det blir för sent.

Den vitryggiga hackspetten är knuten till trakter där det är gott om lövskogar med många döda och döende träd. Bara där kan tillräckligt mycket insektslarver utvecklas för att den ska få nog med föda. Sådana lövskogar utvecklades främst efter skogsbränder i landskapet före skogsbruket tagit över, lövträden fick åldras och dö. Fortfarande i mitten av 1900-talet var den spridd över hela landet. Men dessa lövskogar med rik tillgång på död ved tillhör de biotoper som på de flesta håll utplånats av skogsbruket. Även andra viktiga skogsbiotoper och tillgången på gamla grova träd har minskat kraftigt på grund av skogsbruket, och arter som behöver dessa för sin existens har försvunnit.

Vitryggig hackspett är en akut hotad art i Sverige. Läget på andra platser är mörkt. Endast vitryggparet i Luletrakten fick överlevande ungar 2012. Att vitryggig hackspett kommit tillbaka till Luleå beror inte på att svenskt skogsbruk ändrats. Troligen kommer vitryggarna här från Finland, och de har hittat en plats där lövskog fått utvecklas fritt. Nu gäller det att få fram fler lövskogar så att en population kan överleva.

Besök Luleå stadspark för att se världens största och isigaste vitrygg! Missa inte den söta ungen som sticker ut sin näbb ur bohålet.

Lars Andersson,
Ordförande i Naturskyddsföreningen i Norrbotten

Länkar:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=5411828

http://www.lulea.se/forinvanare/arkivforinvanare/aretsisdjurpaplatsistadsparken.5.2f66458613c1bbd3d3d2899.html

http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=7403489

http://www.kuriren.nu/nyheter/default.aspx?articleid=6711851

 

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Biologisk mångfald, Finland, Krönika, Luleå, Ordförande har ordet, Skog. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.