Ny bok bidrar till kunskapen om Norrbottens läns natur

Mats Nettelbladt från Pite Lappmarks flora säger att boken Tio år med floran i Pite lappmark är en unik redogörelse från ett underrapporterat område i Sverige. Boken är nyutgiven på Midsommar förlag, Arjeplog 2019. Nedan följer Lars Anderssons presentation av boken. 

Foto: Johanna Nilsson

 

Bokrecension – 10 år med floran i Piteå lappmark.

Presenterad av Lars Andersson:

Från Sulitelmas glaciär i nordväst, till Gallejaurs anrika gårdar och slåtterängar i sydöst, är den diagonala utsträckningen av Pite lappmark vars flora är ämnet i denna fina bok. Med ett lättsamt språk och rikliga fotoillustrationer presenteras kärlväxtfloran och växtmiljöerna i denna provins, som omfattar kommunerna Arjeplog och Arvidsjaur.

1999 beskrevs Pite lappmark som sämst utforskad av alla svenska floraprovinser. Föreningen Pite lappmarks flora bildades 2007 med syftet att åstadkomma en botanisk kartläggning. Föreningen beslöt att i bokform ge ut en presentation av tio års inventeringsarbete 2007 – 2016, utan att göra anspråk på att vara färdiga. 409 av totalt 919 rutor anses acceptabelt inventerade. Jag är tacksam över att redan nu få ta del av inventeringens resultat, inspirerat formulerat och med vacker fotodokumentation med landskapspanoraman, växtmiljöer, idoga inventerare som letar nya växter i olika biotoper och artbilder på flera av de funna växtarterna. Översiktskartor visar inventeringslägrens lokalisering och beskrivna besöksmål.

Boken sporrar till fortsatta dåd för att fördjupa kännedomen om Pite lappmarks flora, som alla kan ta del av på Artportalen. För föreningen tog det logiska beslutet att registrera alla sina fynd i Artportalen, och ställa sin kunskapsbas till allmänhetens och därmed även naturvårdens förfogande.

Till skillnad från traditionella landskapsfloror är den inte en katalog över förekommande växtarter med detaljuppgifter för varje art. Boken är indelad i olika avsnitt. Inledningen beskriver bakgrunden, metodiken och tidigare utforskning av Pite lappmark. Varje inventeringsläger beskrivs, med växtfynd och naturiakttagelser. Biotoper med karaktäristiska växtarter presenteras i bild. Besöksmål föreslås med detaljerade vägbeskrivningar. Ett artregister listar alla kärlväxter som påträffats i Pite lappmark sorterade på svenskt namn, även med vetenskapligt namn, antal fynd och antal inventeringsrutor med arten och hänvisning till foto i de fall det finns. Avslutningsvis finns en gedigen litteraturlista. Boken är ett kollektivt verk med bidrag från många medverkande.

Finns något i övrigt att önska? Gärna att registret även innehöll en sortering efter vetenskapliga namn med alla arter i ett släkte samlade, och kanske lite mer stringens med naturtermer, exempelvis en ravin bildas i finkorniga jordarter och är inte en bergsklyfta.

Boken rekommenderas för alla som har intresse av naturen i fjällvärlden eller Norrbottens län.

>>Vill du köpa boken eller läsa mer om föreningen kan du göra det här.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Ängar, Arjeplog, Arvidsjaur, Biologisk mångfald, Fjällen, Okategoriserade, Pite lappmarks flora. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.