Johan Rockström kommer med ett bra förslag

pressbilder_johan_ljusbg2

Johan Rockström, professor vid Stockholms Universitet och chef för Stockholm Resilience Centre. Foto: M Axelsson, Azote.

Johan Rockström hade den 12 juli ett mycket bra Sommar-program i Sveriges Radios P1 om nödvändigheten att snabbt ställa om samhället till ekologisk hållbarhet. Det blev ett oerhört uppskattat program som har delats rekordmånga gånger i sociala medier. Efter detta program har det också kommit extramaterial och nu även hans sommarprat på engelska.
Supermiljöbloggen har plockat fram ett av Johan Rockströms spännande förslag vars kärna torde framgå ur det här citatet:

Tänk om vi kunde, i en parti-övergripande överenskommelse, slå fast att Sverige skall bli världens första helt fossil-fria välfärdsnation (till 2030!).

Det är ett förslag som Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson tillsammans med Johan Rockström föreslog i Dagens Nyheter den 31 december 2014:

Att Sverige tar fram en vision om en omvandling till en hållbar välfärd, där vi sätter som mål att bli världens första fossilfria nation till år 2030. Vi kan visa världen att det går att bygga en modern välfärdsstat inom de ekologiska gränserna.

Även i Facebook har en grupp bildats för stöd till förslaget.
Naturskyddsföreningen har sedan flera år tillbaka drivit detta förslag och givetvis är det ett mycket bra förslag! Kanske vi kan börja då? Vi behöver inte vänta – börja nu!

Länkar till Johan Rockströms Sommar-program och extramaterial:
Sommar i P1 med Johan Rockström
Chatt med Johan Rockström efter Sommar-programmet
Extramaterial Johan Rockströms Sommar i P1
Tankar från en #Planetskötare – Johan Rockströms förslag
English version of the talk by Johan Rockström
”Unik chans att göra positivt vägval för vår miljö nästa år” – debatt i DN 31 december 2014 med Svante Axelsson och Johan Rockström
Vi som vill att Sverige ska bli världens första fossilfria nation! – grupp i Facebook.

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Biologisk mångfald, English, Gränser för tillväxt, Klimat, Planetary boundaries, Planetens gränser. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.