Fjärilssommaren 2010

Av Mats Karström, Vuollerim

Turkos blåvinge i Padjerim 30 juli 2010. Foto Mats Karström

Turkos blåvinge i Padjerim 30 juli 2010. Foto Mats Karström

Sedan några år har jag blivit mer och mer intresserad av vilka dagfjärilar som finns i Jokkmokks kommun.

Mitt nyfunna dagfjärilsintresse ledde 2007 till att jag började inventera dagfjärilar på Gingers och min lilla gård mitt i Vuollerim. Under sommarhalvåret gjorde jag ett 40-tal räkningar då jag noterade arter och antalet individer av varje art. Räkningarna har sedan fortsatt under de följande åren. Inventeringen är ett roligt sätt att se flygtider, antalet individer mm. Redan efter fyra somrar är det tydligt att vitfläckig guldvinge och vinbärsfuks är två arter som ökat betydligt i antal.

Sommaren 2009 lyckades Ginger locka ut mig på små motionsrundor runt byn. För att göra vandringarna roliga tog jag med min fjärilshåv och började göra räkna antalet art- och dagfjärilsindivider. Dessa vandringar gav mersmak och gjorde att jag började se fram mot vad sommaren 2010 skulle kunna erbjuda i fjärilsväg.

Inför fjärilssommaren 2010 var sammanlagt 22 dagfjärilsarter sedda på Lövgården medan 31 arter var sedda inom en mils radie från Vuollerim.

12 april 2010 bjöd på vårvärme och en del sol. Dagen till ära fick jag se årets första fjäril på gården, en tidigt flygande nässelfjäril. Under maj månad sågs många nässelfjärilar medan tosteblåvinge, grönsnabbvinge, aurorafjäril, skogsvitvinge och rapsfjäril sågs mer enstaka på gården. 28 maj gjordes kommunens första vårobservation av vinbärsfuks. 17 juni noterades det rekordstora antalet minst 10 puktörneblåvingar på gården. Även sorgmantel sågs under juni månad. Kring midsommar ökade antalet fjärilsarter, bl.a. tillkom flera blåvingearter.

Det var även kring midsommar som Ginger och jag påbörjade våra fjärilsvandringar kring byn. 3 juli blev en riktig sommardag med sol och värme. Den 5 km långa vandringen genom byns jordbruksmark bjöd på 15 olika fjärilsarter, varav ängssmygare och makaonfjäril var helt nya kommunarter för mig. Den praktfulla makaonfjärilen är landets största dagfjäril och har vid sina fåtaliga  jokkmokksbesök främst setts till fjälls. Den trevliga vandringen bjöd även på gulfläckig glanssmygare. Observationen var min första i byn.

Nästa fjärilsvandring gick av stapeln på kvällen 5 juli. Även denna vandring bjöd på en ny bekantskap när en skogsnätfjäril dök upp i vägkanten. Sedan följde några turer utan något mer ovanligt i fjärilsväg. 11 juli tog vi en 8 km lång vandring med två oväntade fynd i form av svartfläckig glanssmygare och ängspärlemorfjäril. Båda arterna är sydliga i sin utbredning och glanssmygaren är tidigare aldrig påträffad i Lule lappmark. Den storvuxna ängspärlemorfjärilen kom även att ses på Lövgården 1 augusti.

Nästa överraskning kom 30 juli när vi begivit oss till grannbyn Padjerim för fjärilspromenad. Vandringen bjöd på mängder av vitfläckiga guldvingar, minst 159 olika individer bokfördes. Den stora överraskningen blev när Ginger upptäckte en oansenlig blåvinge med ljus teckning på undersidan, en hane av den rödlistade arten turkos blåvinge. Fjärilen är endast sedd på ett fåtal platser i hela länet och minskar kraftigt i antal i landet. Fyndet av turkos blåvinge är det första i Lule lappmark.

Påfågelöga på Dammängen. Foto Mats Karström.

Vid det här laget hade fjärilssommaren 2010 vida överträffat mina största förväntningar. Döm därför om min stora förvåning när fjärilsturen 5 augusti kom att bjuda på ytterligare två nya vuollerimarter för min del, både silversmygare och påfågelöga. Silversmygaren är i länet bara påträffad till fjälls medan det granna påfågelögat har en sydlig utbredning.

Silversmygare 5 augusti 2010. Foto Mats Karström.

Fjärilssommaren 2010 avslutades med en sen nässelfjäril 11 oktober. Fjärilen påträffades i sovrumsfönstret när den tänkt övervintra inomhus. Det är glädjande att se att nässelfjärilen så snabbt ökat i antal efter att ha varit nästan helt försvunnen 2008. Troligen var det den regniga hösten 2007 som kom att döda nästan samtliga individer.

När jag summerar nu sommarens fjärilsfynd så tror jag mig ha upplevt något helt unikt som knappast kan komma att upprepa sig. Under sommarens 20-talet vandringar har så många som 38 dagfjärilsarter kommit att ses runt Vuollerim. Av dessa 38 arter har 11 varit helt nya vuollerimbekantskaper för mig.

I skrivandes stund känns fjärilssommaren 2011 mycket avlägsen. Trots detta har jag redan börjat längta efter de upptäckter som fjärilssommaren 2011 ska bjuda på. Vilken glädje att kunna bo i en kommun som bjuder på så mycket i naturväg.

Så här glad blev Mats när han fick se grönfläckig vitfjäril på Lövgården 6 augusti 2010. Det var hans 1022 växt- och djurart på tomten. Foto Ginger Bromfalk

Mats Karström
mats.karstrom@naturskyddsforeningen.se

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Fjärilar, Jokkmokk. Bokmärk permalänken.

Ett svar till Fjärilssommaren 2010

  1. irene myllymäki skriver:

    Jaa, det är härligt med sommarens bevingade budbärare !
    Vi har en stor ”torr” gårdsplan med direkt närhet till skog, vatten, åkrar ….
    Många svalor, småfåglar, någon igelkott, fjärilar ….
    Jaa, vi har ett sorgmantelpar varje sommar, de är så vackra –
    och stora !

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.