Sveaskog och gammelskogstimmer från Ryssland


Eftersom Sveaskog hittills inte velat komma med någon trovärdig förklaring om gammelskogstimret på Lövholmens sågverk i Piteå i maj förra året, har jag ställt frågan på nytt.
Kopia har gått till SCA´s ledning, SNF och FSC-rådet. Sveaskogs reaktion på brevet finns längre ner på sidan.

ÖPPET BREV TILL SVEASKOG

Världsnaturfonden WWF´s skogschef Hans Berglund varnade nyligen för att stora mängder timmer avverkas illegalt i nordvästra Ryssland och exporteras bl.a. till Sverige. Därför har WWF inbjudit den svenska skogs- industrin till samtal om den ryska virkesimporten. Problemet med ryskt timmer är inte nytt. I maj 2002 fanns ett parti på ca 1500 grova stockar på Lövholmens Sågverk i Piteå. Många av stockarna mätte över 60 cm i diameter och träden hade en ålder mellan 250 0ch 350 år. Det var alltså gammelskogstimmer.

Sveaskog som äger sågverket uppgav först att stockarna inte härrörde från ett och samma timmerparti utan kom från en mängd olika avverkningar ur vilka man sorterat ut de grova stockarna. Senare ändrade man sig och sade att timret kom från Ryssland. Bolaget har fortfarande inte velat svara på frågor om timret var lagligt eller olagligt avverkat, vem man köpt det av och till vem man sålde det.

Sveaskog är ett FSC-certifierat skogsbolag och har förbundit sig att leva upp till FSC-reglerna, bl.a. kravet på öppenhet. Mot bakgrunden av den illegala virkesexporten från Ryssland till Sverige måste jag därför ånyo ställa följande frågor till Sveaskog om gammelskogs- timret på Lövholmen:

Från vilket land kom timret ursprungligen ?

Var det ett och samma parti eller utsorterat ur flera olika poster ?

Var träden legalt eller illegalt avverkade ? Vilka bevis har Sveaskog ?

Av vem köpte Sveaskog timret ? Köptes det via en eller flera mellanhänder ?

Hur transporterades timmerpartiet till Lövholmen ? Med tåg ? Med timmerbilar ?

Slutligen, till vem sålde Sveaskog timret ?



Björn Mildh
Nätverket för Naturvård i Svensk Skog

Vad hände sedan?

En företrädare för Sveaskogs hörde av sig i juli per telefon till mig. Han lät meddela att bolaget för det första inte kommer att svara på mina frågor skriftligt, även om jag begärt det, och för det andra inte tänker svara över huvudtaget mer än att en del av stockarna kom från Ryssland.

Efter det skrev jag åter till Sveaskog, där jag refererade till samtalet och vidare, att jag hoppades att gamla AssiDomän inte har något att dölja, utan att problemet enbart handlar om brister i "personkemin" mellan den enskilde företrädaren för Sveaskog och mig. Jag bad därefter ännu en gång Sveaskog att besvara mina frågor.

Vi får se vad som händer ...

Björn Mildh, Piteå juli 2003.

Åter till Skogsfrågor i Norrbotten

Åter till Naturskyddsföreningen i Norrbotten