I samverkan med Tornedalens folkhögskola inbjuder Naturskyddsföreningen i Norrbottens län till en späckad länsstämmohelg på Tornedalens folkhögskola i Ekokommunen Övertorneå.
Lördagens föreläsningstema blir ekoturism och länsstämman hålls som tidigare kallat på söndagen med start kl 09.00.
Anmäl dig här OBS! Anmälningstiden förlängd till 1 april!
• Om länsstämmohelgen (pdf-fil)
• Program (pdf-fil)
• Information om Klädbytardagen den 5 april
Här några av oss som kommer till helgen!
– Program – Vad är en länsstämma – Vem kan komma – Kostnad – Tema – Ombud för din krets – Plats – Boende – Mat – Starttid/Sluttid – Klädbytardag – Frågor –
Program
Fredag 4 april
18.00 Välkommen, inkvartering, fika, omställning till ny miljö
19.00 Film- och fikakväll – en introduktion inför lördagen.
Diskussion med kvällsfika och samkväm så länge vi orkar
Lördag 5 april
08.00 Frukost serveras på Tornedalens Folkhögskola
09.30 Välkomsttal av länsförbundets ordförande samt folkhögskolans rektor. Introduktion, barnens aktivitet börjar
10.00 Klädbytardag i gymnastiksalen fram till kl 16.00
10.00 Mattias Johansson Till Costa Rica utan flyg – En reseskildring
11.30 Lunch På Robbas Kök & Catering
13.00 Per Jiborn Svenska Ekoturismföreningen
14.30 Fika
15.00 Naturstig
16.00 Cecilia Lundin NatuLife Ekoturismföretag
17.00 Yoga
17.45 Fri tid
18.30 Middag På Robbas Kök & Catering. Underhållning av Lisbeth Sandberg
20.00- Musikafton med livemusik av Rokki Bändi. Vi umgås och diskuterar dagens föreläsningar så länge vi orkar
Söndag 6 april
08.00 Frukost serveras på Tornedalens Folkhögskola
09.00 Länsstämma
12.00 Lunch På Robbas Kök & Catering
13.00 Länsstämman fortsätter
15.00 Avslutningsfika – tack för den här gången!
Vad är en länsstämma?
Länsstämman är det viktigaste mötet för alla oss som är engagerade inom Naturskyddsföreningen i Norrbottens län.
Årets länsstämma hålls i aulan på Tornedalens folkhögskola i Övertorneå, söndag 6 april med start kl. 09.00. På årsmötet planerar man den kommande verksamheten, väljer styrelse osv.
Alla medlemmar har yttrande- och förslagsrätt på stämman. För att få rösta på stämman måste du vara ombud för din krets. Alla kretsar med upp till 1000 medlemmar kan ha 4 ombud, det ger totalt 48 möjliga ombud från hela Norrbotten!
Länsstämmohelgen inleds på fredag kväll 4/4, med välkomstfika och filmkväll med efterföljande diskussion. Under lördagen hålls ett antal tankeväckande föreläsningar kopplade till ekoturism. På kvällen finns möjlighet att umgås och prata i samband med musikunderhållning.
Vem kan komma?
Alla som är medlemmar i Naturskyddsföreningen. Icke-medlemmar kan lösa medlemskap i samband med betalning av deltagaravgiften – enskilda betalar 295 kr extra och är det en hel familj så betalar man 365 kr mer för helgen.
Länsstämmohelgerna anpassas alltid för barn. Vi kommer att anordna roliga aktiviteter för alla barn. För frågor ring Maria S Gonzales, 070-515 38 07.
Kostnader, resor och boende
Deltagaravgiften för hela helgen är 250 kr för vuxna och 100 kr för barn 7-15 år. Barn under 7 år deltar gratis. I avgiften ingår all mat och deltagande i de olika evenemangen. Resekostnadsutjämning tillämpas så att man får reseersättning efter att man betalat deltagaravgiften.
Gratis logi kan i viss utsträckning anordnas hemma hos lokala kretsmedlemmar. I övrigt bekostas login av deltagarna själva. På folkhögskolans internat finns ca 20 säng/madrassplatser för 100 kr per person & natt. Bokning via tel 0927-795 72 eller info@tornedalen.se. Boende i stuga eller hotellrum kan även bokas på den närliggande campingen Holiday Village. Pris från 750 kr per natt. Bokning via tel 0927-100 35 eller info@holidayvillage.se
Notera – ingen kostnad att endast delta på länsstämman på söndag!
Årets tema?
Under lördagen är temat Ekoturism. Föreläsningar, diskussioner och eventuellt går vi på en kortare naturguidning. Föreläsningarna behandlar följande:
• Ekoturism – Per Jiborn
• Till Costa Rica utan flyg – Mattias Johansson
• NatuLife – Cecilia Lundin
Bli ombud för din krets!
Om du vill representera din krets på Länsstämman – ta kontakt med din krets! Om du inte vet vem du ska kontakta så ta kontakt med länets koordinator, Urpo Taskinen, 070-629 58 02 eller urpo.taskinen@naturskyddsforeningen.se
Var ska vi vara och maten då?
Vi kommer att hålla till på Tornedalens folkhögskola i Övertorneå. Föreläsningar och yoga kommer äga rum i aulan. Lunch/middag serveras på Robbas Kök & Catering. Frukost serveras inne på folkhögskolan.
Klädbytardag
Det kommer vara klädbyte i gymnastiksalen under lördagen – ta med plagg du vill byta bort! Läs mer här
När börjar det och när slutar det?
Vi startar på fredag kl 18.00 för de som vill komma tidigare. Lördagens aktiviteter börjar kl 09.30 och slutar ca kl 17.00. Middag serveras kl 18.30. Efter middagen blir det musikunderhållning och fria diskussioner för dem som vill. Söndagens länsstämma börjar kl 09.00 och avslutas troligen innan 16.00.
Frågor och svar
Övertorneå: Sofia Green
073-386 64 08, sofia.green.1978@gmail.com
Länet: Koordinator Urpo Taskinen
070-629 58 02, urpo.taskinen@naturskyddsforeningen.se
Lördagens föreläsningar på temat Ekoturism och alternativt resande
Per Jiborn – Svenska Ekoturismföreningen
Svenska Ekoturismföreningen vill samla alla som är intresserade av ekoturism som idé och praktisk verklighet. Tillsammans verkar vi för att koppla samman turism med naturskydd, att utveckla svensk glesbygd, att miljöanpassa all turism, att göra Sverige känt som ett spännande resmål och att tillgängliggöra naturupplevelser utöver det vanliga.
Ett av våra viktigaste verktyg i det arbetet är kvalitetsmärkningen Naturens Bästa.
Mattias Johansson – Till Costa Rica utan flyg
En resa till Centralamerika innebär flyg för de flesta. Mattias valde dock att pröva ett gammaldags sätt i ny tappning – med ett containerfartyg. Han berättar om hur det gick till, vad han gjorde, och ger synpunkter på “alternativt” resande. Förutom själva transporten, kommer även tiden i Costa Rica, med strandstädning, volontärande på ett havssköldpaddsreservat och generella intryck från en hotspot för ekoturism att tas upp. Mattias är utbildad kulturgeograf med en master i hållbar utveckling, egenföretagare, och vice ordförande i Övertorneåkretsen.
Cecilia Lundin – NatuLife
Cecilia Lundin driver NatuLife i Jokkmokk. Hon är godkänd arrangör enligt ekoturismföreningens certifiering “Naturens Bästa” och nominerad till ekoturismpriset Grand Travel Award 2014.
“Med fyra års studier inom ekologi, guidning, vägledning och friluftsliv och 10 års yrkeserfarenhet som guide i bagaget, driver jag idag NatuLife. Jag jobbar vanligtvis med små grupper. Som guide och företagare får jag utlopp för min kreativitet och framförallt får jag möta människor när de mår som bäst – i friheten nära naturen.”